zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

С какво могат да са опасни някои от най-популярните билки



С какво могат да са опасни някои от най-популярните билки

Също както при лекарствата, и при тях най-важно е правилното приложение и дозировката.

здраве.bg

Някои от най-популярните в аптеките билки имат и своите странични ефекти, които могат да навредят на здравето. Тяхното описание само доказва още веднъж, че най-важното във фармацията е правилната доза.

Маточина

Влиза в състава на петте най-успокояващи билки. Премахва тревогата, раздразнението, повишава работоспособността и помага да се съсредоточим. Маточината е мек спазмолитик. В нейния състав влиза веществото цитрал, което притежа слаботоксично действие.

Ако се пият отвари или чай с маточина ежедневно в продължение на 2-3 седмици, може да се появи главоболие, виене на свят, запушване на носа.

Лайка

Притежава силни противовъзпалителни и спазмолитични свойства, успокоява стомаха при гастрит и язва, помага за възстановяването на повредени лигавици.

Предозирането може да предизвика при жените отпускане на гладката мускулатура на матката, което води до проблеми в менструалния цикъл и усложнения при бременност.

Постоянната употреба на лайка възпрепятства всмукването на желязото от храносмилателната система в кръвта, което може да доведе до анемия поради недостиг на желязо.

Мента

Смята се за женска билка, защото намалява болката и неприятните усещания по време на месечния цикъл. Намалява мускулните и съдовите спазми, притежава антихипертензивно действие (намалява налягането при хипертония), помага при стомашни колики.

Ментолът, съдържащ се в растението, намалява кръвното налягане. Затова хипотониците (хората с ниско кръвно) трябва внимателно да приемат чай от мента и други запарки. Ментолът забавя сърдечната дейност и усложнява работата на дихателния център, което може да предизвика влошаване на здравословното състояние при страдащите от бронхиална астма и брадикардия.

3 чаши ментов чай дневно могат да предизвикат дори у здравите мъже намаляване на ерекцията за сметка на спадане на налягането в половия член и влошаване на неговото кръвоснабдяване.

Пелин

Още Хипократ е писал, че пелинът лекува женските болести...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.